AUTOMATIKUS OLTÓBERENDEZÉSEK - KIVITELEZÉS- KARBANTARTÁS

Sprinkler berendezés

A sprinkler kifejezés az angol „to sprinkle” permetezni igéből származik és önműködő oltóberendezést értünk alatta.
Az oltóközeg szerepét betöltő víz szilárdan beépített csővezetéken át áramlik. A védelemre szoruló helyiségekben a sprinklerek a teljes felületen egyenletesen oszlanak meg, miközben az elosztóhálózathoz csatlakoznak. Nyugalomban a sprinklerek zárt helyzetben vannak és a csőhálózat nyomás alatt áll. A hő hatására csak azok a sprinklerek nyílnak ki, amelyek a tűz fészkének tartományában helyezkednek el. Ekkor viszont azonnal kiáramlik az oltóvíz, és a egyenletesen permetezi be a tűz fészkét. 
 

 A berendezés előnyei:
-    Állandó készenlét
-    Azonnali és egyidejű elektromos és mechanikus riasztást végez
-    Célra irányuló oltás, ezért minimális vízkár

Követelmények
A sprinkler biztonsági berendezésnek fokozott követelménynek kell megfelelnie. Az üzemidő túlynomó része nyugalmi helyzetben telik el, szükség esetén azonnal működnie kell.
A létesítésnek szigoró technikai szabályai vannak, melyek egyértelműen előírják:
-    tervet csak vizsgázott szakmérnök készíthet
-    bevizsgált, jóváhagyott sprinkler-armatúrák, szerelvények, berendezések használhatók
-    képesített és minősített főszerelő irányítását
-    az elkészült berendezés üzembe helyezésének és üzemeltetésének kritériumait.


Tapasztalatok
A sprinklerekkel védett épületben az összes tűzesetek 98%-át eloltották. A bejelentett tűzesetek 45%-nál egyetlen sprinkler elegendő volt és csupán 13%-os az aránya a 10 vagy több sprinkler egyidejű eredményes működésének. Egy 1”-os sprinkler 3 bar nyomásnál 138 liter/sec vizet szállít, a tűzoltófecskendő teljesítménye ugyan 300 liter/perc, de ennek csak csekély része éri el a tűz fészkét, másrészt optimális esetben is legalább tíz perccel később, mint az állandóan készenlétben lévő sprinkler.